Generelle vilkår og instruksjoner



Artikkel 1 – Definisjoner

I disse vilkårene skal følgende forstås som:
Angrerett: perioden hvor forbrukeren kan benytte seg av retten til å trekke seg fra avtalen;
Forbruker: en fysisk person som ikke handler som ledd i næringsvirksomhet og som inngår en fjernsalgskontrakt med næringsdrivende;
Dag: kalenderdag;
Langsiktig transaksjon: en fjernsalgskontrakt som gjelder en serie produkter og/eller tjenester hvor leverings- og/eller mottaksforpliktelser er fordelt over tid;
Varig medium: ethvert medium som gjør det mulig for forbrukeren eller næringsdrivende å lagre informasjon som er personlig rettet mot ham, på en måte som tillater enkel tilgang og uendret gjengivelse;
Angrerett: forbrukerens mulighet til å trekke seg fra fjernsalgskontrakten innen angrefristen;
Næringsdrivende: den fysiske eller juridiske personen som tilbyr produkter og/eller tjenester på fjernsalg til forbrukere;
Fjernsalgskontrakt: en avtale inngått gjennom et organisert system for fjernsalg av produkter og/eller tjenester, hvor avtalen inngås utelukkende ved hjelp av én eller flere teknikker for fjernkommunikasjon uten at forbrukeren og den næringsdrivende møtes fysisk;
Fjernkommunikasjonsteknikk: et middel som kan brukes for å inngå en avtale uten at forbrukeren og næringsdrivende er fysisk til stede på samme sted samtidig;
Generelle vilkår: disse generelle vilkårene for den næringsdrivende.


Artikkel 2 – Angrerett

Forbrukeren har rett til å trekke seg fra avtalen innen en angrefrist på 14 dager uten å oppgi noen grunn.
I angrefristen skal forbrukeren håndtere produktet og emballasjen med forsiktighet.
Dersom forbrukeren benytter seg av angreretten, skal produktet returneres med alt tilbehør som fulgte med og, dersom mulig, i original stand, i henhold til rimelige instruksjoner gitt av den næringsdrivende.


Artikkel 3 – Anvendelse

Disse generelle vilkårene gjelder for ethvert tilbud fra den næringsdrivende og for enhver fjernsalgskontrakt og bestilling inngått mellom den næringsdrivende og forbrukeren.
Før en fjernsalgskontrakt inngås, skal teksten til disse generelle vilkårene gjøres tilgjengelig for forbrukeren. Dersom dette ikke er rimelig mulig, skal det før avtaleinngåelsen opplyses om hvor vilkårene kan gjennomgås, og at de vil bli sendt kostnadsfritt til forbrukeren på forespørsel.
Ved elektronisk avtaleinngåelse kan disse vilkårene, til tross for forrige avsnitt, gjøres tilgjengelige på en måte som gjør det mulig for forbrukeren å lagre dem på et varig medium. Dersom dette heller ikke er rimelig mulig, skal det før avtalen inngås informeres om hvor vilkårene er tilgjengelige elektronisk og at de sendes vederlagsfritt etter forespørsel.
Dersom det i tillegg til disse generelle vilkårene finnes spesifikke produkt- eller tjenestevilkår, gjelder andre og tredje ledd tilsvarende, og forbrukeren kan i tilfelle motstrid alltid påberope seg den mest gunstige bestemmelsen.
Dersom én eller flere bestemmelser i disse vilkårene viser seg ugyldige eller blir kjent ugyldige, forblir de øvrige vilkårene gyldige, og den aktuelle bestemmelsen skal erstattes av en bestemmelse som i størst mulig grad ivaretar den opprinnelige hensikten.
Situasjoner som ikke er omfattet av disse generelle vilkårene skal vurderes i tråd med ånden i disse vilkårene.
Uklarheter om tolkning eller innhold i én eller flere bestemmelser skal tolkes i tråd med ånden i disse generelle vilkårene.

Artikkel 4 – Tilbudet

Dersom et tilbud har en begrenset gyldighet eller er underlagt betingelser, skal dette uttrykkelig angis i tilbudet.
Tilbudet inneholder en fullstendig og nøyaktig beskrivelse av de tilbudte produktene og/eller tjenestene. Beskrivelsen er tilstrekkelig detaljert til å gjøre det mulig for forbrukeren å foreta en korrekt vurdering av tilbudet. Hvis næringsdrivende bruker bilder, skal disse være en sannferdig gjengivelse av produktene og/eller tjenestene. Åpenbare feil eller mangler i tilbudet binder ikke den næringsdrivende.
Hvert tilbud skal inneholde informasjon som gjør det klart for forbrukeren hvilke rettigheter og forpliktelser som følger ved aksept av tilbudet. Dette gjelder spesielt:
– prisen inkludert skatter;
– eventuelle leveringskostnader;
– hvordan avtalen blir inngått og hvilke handlinger som kreves;
– om angreretten gjelder eller ikke;
– betalings-, leverings- og utførelsesmetoder for avtalen;
– perioden tilbudet gjelder, eller betingelsene for å gjøre tilbudet gjeldende;
– om avtalen lagres etter inngåelse, og i så fall hvordan forbrukeren får tilgang til den;
– hvordan forbrukeren kan kontrollere og eventuelt korrigere opplysninger før avtaleinngåelse;
– andre språk enn norsk som avtalen kan inngås på;
– adferdsregler som næringsdrivende er underlagt og hvordan forbrukeren kan gjøre seg kjent med disse;
– minimumsvarighet av fjernavtalen ved langvarige transaksjoner.


Artikkel 5 – Avtalen

Avtalen blir inngått, med forbehold om det som er fastsatt i artikkel 4, i det øyeblikket forbrukeren aksepterer tilbudet og oppfyller de tilhørende vilkårene.
Dersom forbrukeren har akseptert tilbudet elektronisk, bekrefter den næringsdrivende straks elektronisk mottak av aksepten. Så lenge mottaket ikke er bekreftet, kan forbrukeren heve avtalen.
Dersom avtalen inngås elektronisk, skal den næringsdrivende treffe hensiktsmessige tekniske og organisatoriske tiltak for å sikre elektronisk overføring av data og sørge for et sikkert nettmiljø. Dersom forbrukeren kan betale elektronisk, skal næringsdrivende treffe passende sikkerhetstiltak.
Den næringsdrivende kan – innenfor juridiske rammer – undersøke om forbrukeren er i stand til å oppfylle betalingsforpliktelsene samt vurdere alle faktorer som er relevante for en ansvarlig inngåelse av fjernavtalen. Dersom den næringsdrivende på grunnlag av denne vurderingen har saklig grunn til å ikke inngå avtalen, har han rett til å avslå en bestilling eller knytte spesielle betingelser til gjennomføringen.
Den næringsdrivende skal ved levering av produktet eller tjenesten gi følgende informasjon skriftlig eller på en slik måte at forbrukeren kan lagre den på et varig medium:
a. besøksadressen til næringsdrivendes virksomhet;
b. vilkårene for og hvordan forbrukeren kan benytte angreretten;
c. informasjon om garanti og kundeservice;
d. betingelser for oppsigelse av avtalen ved langvarige transaksjoner;
e. kravene for oppsigelse av avtalen dersom denne varer lenger enn ett år eller er av ubestemt varighet.
Ved langvarig avtale gjelder bestemmelsen i forrige ledd kun ved første levering.


Artikkel 6 – Angrerett ved levering av produkter

Ved kjøp av produkter har forbrukeren mulighet til å heve avtalen uten å oppgi noen grunn innen 14 dager.
Denne angreretten starter dagen etter at forbrukeren, eller en tredjepart utpekt av ham som ikke er transportøren, har mottatt produktet.
Dersom:
a. forbrukeren har bestilt flere produkter i én ordre og disse leveres separat: gjelder angrefristen fra dagen etter at forbrukeren mottar det siste produktet;
b. levering av et produkt består av flere delpartier eller komponenter: gjelder angrefristen fra dagen etter at siste delparti er mottatt;
c. avtalen går ut på regelmessig levering av produkter over en periode: gjelder angrefristen fra dagen etter første mottakelse.
Under angrefristen skal forbrukeren håndtere produktet og emballasjen forsiktig. Han skal kun pakke ut eller bruke produktet i den grad det er nødvendig for å kunne vurdere produktets art, egenskaper og funksjon.
Dersom forbrukeren benytter angreretten, returnerer han produktet med alt medfølgende tilbehør og – så langt det er mulig – i original stand og emballasje, i tråd med rimelige og tydelige instruksjoner gitt av næringsdrivende.

Artikkel 7 – Angrerett ved levering av tjenester og digitalt innhold

Ved levering av tjenester og digitalt innhold som ikke leveres på fysisk medium, har forbrukeren mulighet til å heve avtalen uten å oppgi noen grunn innen 14 dager, regnet fra dagen avtalen inngås.
For å benytte angreretten skal forbrukeren følge rimelige og tydelige instruksjoner gitt av den næringsdrivende ved tilbudet og/eller senest ved levering.


Artikkel 8 – Forpliktelser ved benyttelse av angrerett

1. Forbrukerens forpliktelser under angreretten:
Forbrukeren skal melde fra om bruk av angreretten innen angrefristen ved å bruke angrerettskjemaet eller på annen utvetydig måte.
Snarest mulig, og senest innen 14 dager etter melding om angrerett, returnerer forbrukeren produktet eller overleverer det til næringsdrivende (eller representant). Dette er ikke nødvendig dersom næringsdrivende selv har tilbudt å hente produktet.
Produktet returneres med alt tilbehør, så vidt mulig i opprinnelig stand og emballasje, og i henhold til rimelige og klare instruksjoner.
Risikoen og bevisbyrden for korrekt og rettidig bruk av angreretten ligger hos forbrukeren.
Forbrukeren bærer kun de direkte kostnadene ved retur, med mindre næringsdrivende har påtatt seg disse eller ikke har informert om dem.

2. Forpliktelser fra næringsdrivende ved angrerett:
Næringsdrivende skal tilbakebetale alle betalinger, inkludert leveringskostnader, snarest og senest innen 14 dager etter mottak av angrerettmelding.
Tilbakebetaling skjer med samme betalingsmiddel som forbrukeren brukte, med mindre annet er avtalt.
Tilbakebetaling kan holdes tilbake inntil næringsdrivende har mottatt produktet eller forbrukeren har vist at det er returnert.
Dersom forbrukeren har valgt en dyrere leveringsmetode enn standard, refunderes kun kostnaden for standard levering.


Artikkel 9 – Unntak fra angreretten

Angreretten gjelder ikke ved:
a. Produkter eller tjenester hvis pris er avhengig av finansmarkedets svingninger utenfor næringsdrivendes kontroll;
b. Avtaler inngått under offentlig auksjon;
c. Tjenester som er fullstendig levert med forbrukerens uttrykkelige samtykke og der det er anerkjent at angrerett bortfaller ved full levering;
d. Produkter som er fremstilt etter forbrukerens spesifikasjoner, som ikke er prefabrikkert og laget etter individuelle valg eller tydelig personlig preg;
e. Produkter som raskt forringes eller har begrenset holdbarhet;
f. Forseglede produkter som ikke egner seg for retur av hensyn til helsevern eller hygiene og som er åpnet etter levering;
g. Produkter som etter levering er uatskillelig blandet med andre varer;
h. Alkoholholdige drikker hvis pris ble avtalt ved inngåelsen, men som først kan leveres etter 30 dager og hvis verdi avhenger av markedet;
i. Forseglede lyd- eller bildeopptak og dataprogramvare som er åpnet etter levering;
j. Levering av digitalt innhold som ikke er på fysisk medium, dersom utførelsen er startet med forbrukerens samtykke og erkjennelse av bortfall av angrerett.

Artikkel 10 – Prisen

1. I tilbudsperioden som er nevnt i tilbudet, skal prisene på de tilbudte produktene og/eller tjenestene ikke økes, unntatt ved prisendringer som følge av endringer i merverdiavgift.
2. Prisøkninger innen 3 måneder etter avtaleinngåelse er kun tillatt dersom de følger av lovbestemmelser eller forskrifter.
3. Prisøkninger etter 3 måneder er kun tillatt dersom dette er avtalt og:
a. følger av lovbestemmelser eller forskrifter, eller
b. forbrukeren har rett til å heve avtalen med virkning fra den dagen prisøkningen trer i kraft.
4. Prisene som er oppgitt i tilbudet inkluderer merverdiavgift.


Artikkel 11 – Overensstemmelse og garanti

1. Næringsdrivende garanterer at produktene og/eller tjenestene samsvarer med avtalen, spesifikasjonene oppgitt i tilbudet, rimelige krav til pålitelighet og/eller brukervennlighet, og gjeldende lover og/eller offentlige bestemmelser på tidspunktet for avtaleinngåelsen. Dersom avtalt, garanterer næringsdrivende også at produktet er egnet til annet enn normalt bruk.
2. En garanti gitt av næringsdrivende, produsent eller importør berører ikke de rettigheter og krav forbrukeren har etter lovgivning og avtale.


Artikkel 12 – Levering og utførelse

1. Næringsdrivende skal utvise størst mulig forsiktighet ved mottak og utførelse av bestillinger og ved vurdering av forespørsler om tjenesteyting.
2. Leveringssted er den adresse forbrukeren har oppgitt til næringsdrivende.
3. Med forbehold om bestemmelsene i artikkel 4 i disse vilkårene, skal næringsdrivende utføre bestillinger snarest mulig og senest innen 30 dager, med mindre annen leveringsfrist er avtalt. Dersom leveransen blir forsinket, eller bestillingen ikke kan utføres (delvis eller i sin helhet), skal forbrukeren få beskjed innen 30 dager etter bestilling. Forbrukeren har da rett til å heve avtalen uten kostnader.
4. Ved heving i henhold til forrige ledd skal næringsdrivende refundere betalt beløp snarest og senest innen 14 dager.
5. Risikoen for skade og/eller tap av produkter påhviler næringsdrivende frem til produktet er levert til forbrukeren eller en representant utpekt av forbrukeren, med mindre annet er uttrykkelig avtalt.

Artikkel 13 – Varighet, oppsigelse og forlengelse

Oppsigelse
1. Forbrukeren kan når som helst si opp en avtale som er inngått for ubestemt tid og som omfatter regelmessig levering av produkter (inkludert elektrisitet) eller tjenester, i henhold til de avtalte oppsigelsesreglene og med en oppsigelsesfrist på maks én måned.
2. Forbrukeren kan når som helst si opp en tidsbestemt avtale som omfatter regelmessig levering av produkter (inkludert elektrisitet) eller tjenester ved slutten av perioden, i henhold til de avtalte oppsigelsesreglene og med en oppsigelsesfrist på maks én måned.
3. Forbrukeren kan i de ovennevnte tilfellene:

  • si opp avtalen når som helst og ikke være begrenset til oppsigelse ved et bestemt tidspunkt eller periode;

  • si opp avtalen på samme måte som avtalen ble inngått;

  • alltid si opp med samme oppsigelsesfrist som næringsdrivende selv benytter.

Forlengelse
4. En tidsbestemt avtale som omfatter regelmessig levering av produkter (inkludert elektrisitet) eller tjenester kan ikke automatisk forlenges eller fornyes for en bestemt periode.
5. I strid med forrige punkt kan en tidsbestemt avtale som omfatter regelmessig levering av dag-, nyhets- og ukeblader automatisk forlenges for maksimalt tre måneder, dersom forbrukeren kan si opp denne forlengede avtalen med en oppsigelsesfrist på maks én måned.
6. En tidsbestemt avtale som omfatter regelmessig levering av produkter eller tjenester kan kun forlenges på ubestemt tid dersom forbrukeren når som helst kan si opp avtalen med en oppsigelsesfrist på maks én måned. Oppsigelsesfristen er maks tre måneder dersom avtalen omfatter regelmessig levering av dag-, nyhets- og ukeblader, men mindre enn én gang per måned.
7. En avtale med begrenset varighet for regelmessig introduksjonslevering av dag-, nyhets- og ukeblader (prøve- eller introduksjonsabonnement) fortsetter ikke automatisk og avsluttes automatisk ved slutten av prøve- eller introduksjonsperioden.

Varighet
8. Dersom en avtale har en varighet på mer enn ett år, kan forbrukeren etter ett år si opp avtalen med en oppsigelsesfrist på maks én måned, med mindre rimelighet og rettferdighet taler mot oppsigelse før avtalens utløp.


Artikkel 14 – Betaling

1. Med mindre annet er avtalt, skal beløp som forbrukeren skylder betales innen 14 dager etter at angreretten er benyttet, eller – dersom angrerett ikke gjelder – innen 14 dager etter avtaleinngåelse. Ved avtale om levering av en tjeneste, løper fristen fra det tidspunkt forbrukeren har mottatt bekreftelsen.
2. Ved salg av produkter til forbrukere, kan aldri et forskuddsbeløp på mer enn 50 % kreves i vilkårene. Dersom det er avtalt forskuddsbetaling, kan forbrukeren ikke gjøre noen rettigheter gjeldende før forskuddsbeløpet er betalt.
3. Forbrukeren har plikt til å varsle næringsdrivende om eventuelle feil i betalingsopplysninger uten opphold.
4. Dersom forbrukeren ikke betaler innen fristen, og etter å ha blitt minnet om dette fortsatt ikke betaler innen 14 dager, påløper lovbestemte renter og næringsdrivende kan kreve lovlige inndrivelseskostnader.


Artikkel 15 – Klageordning

1. Næringsdrivende har et tilstrekkelig kjentgjort klagesystem og behandler klager i samsvar med dette.
2. Klager på gjennomføring av avtalen må sendes næringsdrivende innen rimelig tid etter at mangelen er oppdaget og beskrives tydelig og fullstendig.
3. Klager sendt til næringsdrivende skal besvares innen 14 dager fra mottak. Dersom en klage krever lengre behandlingstid, skal forbrukeren få en bekreftelse på mottatt klage og informasjon om når de kan forvente svar.
4. Forbrukeren bør gi næringsdrivende minst 4 uker til å løse klagen i minnelighet. Først etter denne perioden kan det eventuelt oppstå en tvist som kan behandles videre.